Waadhoeke 10 vragen aan ondernemers
Waadhoeke 10 vragen aan ondernemers
 
 

Tolsum Energie Advies

1. Wanneer is Tolsum Energie Advies van start gegaan?
Op 20 april 2012 is Tolsum Energie Advies ingeschreven bij de KvK in Leeuwarden. Afgelopen jaar mocht ik dus mijn 10-jarig jubileum vieren. Dat heb ik gedaan met een aantal collega’s waar ik nauw mee samenwerk in grotere opdrachten.

2. Welke diensten of producten lever je?
Met Tolsum Energie Advies lever ik energielabels en maatwerkadviezen voor gebouwen. Dit doe ik nu met name voor bedrijfspanden. De aanvragen voor woningen besteed ik uit aan collega adviseurs. Ook ben ik gecertificeerd om energielabels te registreren, dit heb ik ondergebracht in een tweede bedrijf,  Energielabel Nederland. Hiermee registreer ik mijn eigen labels maar ook voor andere ZZP adviseurs. Hiermee heb ik alles in eigen beheer.

3. Hoe belangrijk is een (klanten)netwerk voor jouw onderneming?
Ik heb het geluk gehad dat ik 11 jaar geleden ben gestart. In die jaren heb ik een groot netwerk opgebouwd met tevreden klanten die op hun beurt mijn naam weer doorgeven. Dat helpt enorm. Daarnaast investeer ik graag wat vrije tijd in diverse werkgroepen die zich bezig houden met verduurzamen zoals de MKB groep van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân.

4. Waar wil je als ondernemer nog in groeien?
Mijn agenda zit gelukkig behoorlijk vol. Tegelijk is dat een uitdaging want hoe hou je de balans tussen werk en privé. Ik heb kantoor aan huis en voor je het weet ben je nooit vrij. Ook merk ik dat ik soms met teveel tegelijk bezig ben. Daar zou ik wat meer rust in willen brengen. 

5. Wat zijn de grootste uitdagingen binnen het ondernemen?
In het begin neem je alles aan, soms ook opdrachten die wat verder van je afliggen. De uitdaging is om dingen te doen waar je goed in bent en dat je kwaliteit blijft leveren. Daarbij hoort dat je soms nee moet zeggen tegen aanvragen.

6. Waar ben je het meest trots op?
Poeh, zoveel dingen. Een woning uit 1800 die met mijn advies nu al een aantal jaar energieneutraal is. Diverse dorpshuizen die nu een positieve exploitatie draaien met een energiezuinig gebouw, maar ook de samenwerking met een groot ingenieurs en adviesbureau waardoor ik aan zeer interessante opdrachten mag werken en wellicht het meest trots omdat ik in 2012 de stap heb genomen om voor mijzelf te beginnen. 

7. Wat is het grootste voordeel aan het ondernemen?
Het geeft je vrijheid en een voldaan gevoel, je onderneemt omdat er iets is wat je drijft. Je doet iets waar je hart ligt en waar je goed in bent. 

8. Hoe belangrijk is zichtbaarheid voor jou?
Ik vind het belangrijk om zichtbaar te zijn in mijn netwerk door goede contacten te onderhouden. Daarnaast is het prettig dat men weet dat je bestaat en dat men jou weet te vinden.

9. Wat inspireert jou?
Mijn groene hart en ik denk ook mijn christelijke achtergrond. We putten de aarde uit terwijl we die juist beter zouden moeten doorgeven. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen door te laten zien dat duurzaam vastgoed financieel maar ook maatschappelijk loont.

10. Heb je nog tips voor startende ondernemers?
Doe waar je goed in bent, volg je hart en werk met plezier. Dan ga je vanzelf opvallen.


Neem contact op met:
Tolsum Energie Advies(bekijk bedrijfspagina)
Klaas de Jagerlaan 12, 8802 BV Franeker
Suggesties? We zien graag je voorstel tegemoet!

10 vragen

aan onze ondernemers...