Waadhoeke 10 vragen aan ondernemers
Waadhoeke 10 vragen aan ondernemers

Mei-RINS virtuele ondernemershulp

1. Wanneer ben je jouw bedrijf gestart?
Ik ben 4 jaar geleden gestart met Mei-RINS; eind 2018.

2. Welke diensten of producten lever je?
Mijn diensten: ik ben de helpende hand en sparringpartner voor drukbezette Fryske undernimmers die net als ik liefde voor natuur en gezondheid hebben.  Ik ondersteun met alles rondom klantcommunicatie. Van orde scheppen in de chaos van het dagelijks management, structuur aanbrengen in operationele activiteiten en bedrijfsprocessen, tot zaken te automatiseren.

3. Hoe belangrijk is een (klanten)netwerk voor jouw onderneming?
Een (klanten)netwerk is zeker belangrijk voor mij; elkaar leren kennen, van elkaar weten wat we doen. Zowel bij eventuele problemen is het handig te weten waar ik terecht kan, of elkaar helpen door iemand uit m’n netwerk te adviseren of door te verwijzen. Ook elkaar te inspireren. Het social media netwerk werkt voor mij ook heel goed.

4. Waar wil je als ondernemer nog in groeien?
Ik wil persoonlijk nog groeien en daarmee m’n onderneming ook. Een sterkere positionering bijvoorbeeld, vanuit allround ondersteuning naar meer specialisatie. Ook meer verdieping in wat ik écht leuk vind om te doen, zodat m’n werk nog beter bij me past.

5. Wat zijn de grootste uitdagingen binnen het ondernemen?
Het ondernemersavontuur is een hele mooie reis, met zeker de nodige uitdagingen. Dit ging bij mij van klanten/opdrachten binnenhalen, naar ‘ho stop niet meer’, nee zeggen en zelfs afscheid nemen van opdrachten. Hoe lastig dat ook was. De werk / prive balans kan ook uitdagend zijn. Van een studiedag van school of ziek kind, tot iedere avond en weekend nog bezig zijn. Of vakantie plannen maar toch nog even dit en dat. Maar in alles geldt; al doende leer ik. Ervaren en keuzes maken. Ook de randzaken zoals administratie, financiën, verzekeringen etc moeten niet vergeten worden, ook een uitdaging!

6. Waar ben je het meest trots op?
Ik ben er trots op dat ik de sprong in het diepe genomen heb, vaste baan in loondienst opzeggen en ervoor gaan. Ik doe leuke dingen die bij me passen, werk met fijne mensen samen en m’n werk wordt gewaardeerd. Gewoon door het op m’n eigen manier te doen.

7. Wat is het grootste voordeel aan het ondernemen?
Het grootste voordeel vind ik dat ik zelf verantwoordelijk ben voor het indelen van m’n tijd en ook voor m’n persoonlijke ontwikkeling. 

8. Hoe belangrijk is zichtbaarheid voor jou?
Zichtbaarheid was vooral in het beginstadium voor mij belangrijk. Maar ook spannend! Mensen moeten weten wie je bent en waarvoor ze bij je terecht kunnen. Als dat allemaal loopt en staat, is het een keuze in hoeverre je hiermee actief bezig bent. Zichtbaarheid is voor mij vooral de persoon wie erachter zit. Een logo, folder of advertentietekst kan prachtig zijn, maar een foto (of video!) van de persoon die erbij hoort, dat laat een sterkere en blijvende indruk achter. Maar eenvoudig is het niet!

9. Wat inspireert jou?
Er is heel veel wat mij inspireert: van de kracht van de natuur, tot de snelheid en mogelijkheden van de technologie. Maar ook het leren kennen van nieuwe mensen.

10. Heb je nog tips voor startende ondernemers?
Tips voor starters: blijf vooral je zelf. Doe de dingen op je eigen manier, die bij jou passen. Zeker moet je wel eens even buiten je comfort zone, maar tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden en oplossingen. Het hoeft echt niet altijd zoals het hoort, doe wat jij prettig vindt. En er komt zeker heel wat bij kijken om een onderneming goed draaiende te houden van A tot Z. Je bent ermee begonnen omdat je ergens heel goed in bent en heel veel plezier in hebt. Al het andere kun je uitbesteden, als je daar aan toe bent. Maar weet, echt voor iedere vervelende klus bestaat een persoon die dát heel leuk werk vindt. 
 


Neem contact op met:
Mei-RINS virtuele ondernemershulp(bekijk bedrijfspagina)
Suggesties? We zien graag je voorstel tegemoet!

10 vragen

aan onze ondernemers...